De wereldwijde offshore windmarkt zal naar verwachting groeien met een samengesteld jaarlijks groeipercentage van 16,2% tussen 2019 en 2030, en een cumulatieve capaciteit van 142 gigawatt (GW) bereiken tegen 2030, vergeleken met 23,2GW eind 2018, volgens GlobalData.
Momenteel zijn de grootste markten voor offshore windontwikkeling het VK, Duitsland, China, Denemarken en België – die bijna 93% van de geïnstalleerde offshore windcapaciteit vertegenwoordigen.
Het VK, dat ongeveer 35% van de wereldwijde offshore windcapaciteit heeft geïnstalleerd, vertegenwoordigt het leeuwendeel in de grootste lijst van offshore-projecten, gevolgd door Nederland, China en Duitsland. Van de top tien grootste offshore-projecten bevinden er zich zeven in het VK, wat meer dan 74% van de totale capaciteit van deze projecten vertegenwoordigt. Het grootste project ter wereld, Hornsea One, nog steeds niet volledig in gebruik genomen, had begin 2019 de eerste turbine geïnstalleerd en aangesloten en heeft nu een actieve capaciteit van meer dan 1GW.
Denemarken en België staan respectievelijk op de derde en vierde plaats. Beide landen hebben echter geen vertegenwoordiging in de lijst van top tien-projecten. Het grootste offshore windproject in Denemarken is de Horns Rev 3 (407MW) en in België Norther Wind (370MW). Tegen 2030 zal de rangorde echter aanzienlijk veranderen, waarbij China de toppositie veiligstelt, gevolgd door het VK, Duitsland, de VS en Nederland.
Ankit Mathur, Practice Head of Power bij GlobalData, zegt: “We zijn getuige van het feit dat de offshore windindustrie echt wereldwijd wordt en zich uitstrekt tot buiten de Europese markten. Er zijn ambitieuze plannen opgesteld door een aantal ontluikende landen om een stempel te drukken in de wereldwijde offshore windindustrie. Landen zoals Taiwan, Zuid-Korea en de VS zullen waarschijnlijk de komende tien jaar gigawattmarkten worden.
“De technologische vooruitgang, de volwassenheid van de toeleveringsketen, het financieringsgemak en de constante en meervoudige verlaging van de kosten hebben de offshore wind naar diepere locaties en nieuwere markten gebracht. Het monopolie van de Europese markten is aangevochten door de nieuwe opkomende markten, waaronder China, Taiwan, Zuid-Korea en de VS. “