Het oranje tenue van het Nederlands elftal is van kinds af aan iets heel bekends en vertrouwds. Alsof het was, is en zou moeten zijn.
Tegelijkertijd is het heel logisch om de vraag te stellen: waarom het uitdagende en niet-standaard oranje, als deze kleur niet op de vlag staat? Ja, hetzelfde geldt voor Italië in het blauw en Duitsland in het wit, maar vandaag gaan we het hebben over Nederland.
Dus waar komt sinaasappel vandaan?
Oranje is de kleur van het Nederlandse koningshuis. Het verscheen in de jaren 1570, toen Nederland begon te vechten voor onafhankelijkheid.
Het zat zo: na de deling van het Heilige Roomse Rijk ging Nederland naar Spanje, maar de nieuwe orde inspireerde de Nederlanders niet. Mensen hielden niet van belastingverhogingen, onderdrukking van het protestantisme en centralisatie van de macht.
Er begon een opstand, die uitgroeide tot de Tachtigjarige Oorlog van Nederland – zo lang vochten de Nederlanders voor onafhankelijkheid. Bij de start werd het protest geleid door Prins Willem van Oranje – op 11-jarige leeftijd erfde hij het Prinsdom Oranje in Zuid-Frankrijk en kreeg van daaruit een achternaam.
Orange staat bekend om zijn vruchtbare gronden, waaronder sinaasappels. Ze staan zelfs op het wapen van het vorstendom.
Oranje wortels komen terug in het beeld van Willem van Oranje. Op het slagveld droeg de prins een hemelsblauw uniform, lichte wapenrusting, een prachtige Brusselse kanten stropdas, een hoed met brede rand en veren en vooral een uitdagend feloranje sjaal.
De stijl werd overgenomen door het leger. Oranje livreien onderscheidden de Nederlanders in de strijd van de vijand – de Spanjaarden en Duitse huurlingen die het land binnenkwamen.
Oranje werd ook aangebracht op de vlag waaronder de eerste overwinningen van de Nederlandse rebellen plaatsvonden. Het leger van Oranje onder de oranje-wit-azuurblauwe driekleur heroverde de stad Brielle – de eerste stap op weg naar de bevrijding van het land. Dezelfde vlag wapperde op oorlogsschepen.
De driekleur werd de vlag van de prins genoemd en werd toen volledig de staatsvlag.
Pas later werd oranje vervangen door rood. Er zijn drie versies van waarom dit gebeurde:
- De kleurstof om oranje te maken bestond uit twee pigmenten: geel en rood. Het gele pigment was niet erg duurzaam en vervaagde snel in de zon, waardoor de oranje streep snel rood kleurde.
- De originele kleuren van de vlag waren te vervaagd om van een afstand te zien. Bijvoorbeeld op zee. Daarom werd de azuurblauwe kleur vervangen door blauw en oranje door felrood.
- Tijdens de bezetting door Frankrijk aan het begin van de 18e en 19e eeuw stond de nieuwe regering erop dat de Nederlandse vlag overeenkwam met de kleuren van de Fransen.
In 1813 keerde de macht in Nederland terug naar het Huis van Oranje en werd de rode streep zelfs vervangen door een oranje – waarmee de eenheid van het volk met de heersers werd aangetoond. Toegegeven, niet voor lang: koning Willem I gaf de voorkeur aan de vlag met de rode streep.
Tegelijkertijd vonden ze een compromis: soms werd de rood-wit-blauwe vlag gehangen met een oranje wimpel, deze traditie wordt vandaag voortgezet.
De laatste keer werd het idee om de oranje streep terug te geven kort voor de Tweede Wereldoorlog geopperd door de Nederlandse sociaal-nationalisten, maar koningin Wilhelmina voelde in 1937 een alarmsignaal (hoewel de toekomst sowieso onvermijdelijk was) en vaardigde een decreet uit dat de Nederlandse vlag is rood, wit en blauw.
De sinaasappeltraditie is echter niet verdwenen. Dit is een symbool van zowel de Koninklijke Familie (ja, er zijn nog steeds de erfgenamen van het Huis van Oranje), als het land als geheel. Vandaar – en de vorm van het voetbalelftal, en nog veel meer oranje in Nederland.
Amsterdam heeft zelfs een grote oranje feestdag – 27 april. Op deze dag viert de hele stad de verjaardag van koning Willem-Alexander en zingt “Oranje omhoog, oranje omhoog, lang leve de koning!”
Interessant is dat eerder de oranje feestdag op 30 april werd gevierd. Op de verjaardag van koningin Juliana, die in 1980 aftrad. Veel toeristische gidsen en reisgidsen vertellen je echter nog steeds ten onrechte dat je oranje moet dragen en op de 30e moet gaan wandelen.
Toeristen volgen de aanwijzingen op, maar zien er uiteindelijk erg belachelijk uit. In Amsterdam lachen ze ze graag uit. Er is zelfs een speciale tag #vergistoeriste (het is moeilijk te vertalen in het Russisch, wat “verkeerde toeristen” betekent) en verschillende video’s over deze ongemakkelijke situatie.