Volgens economen zal de inflatie naar verwachting hoog blijven, terwijl de economische groei naar verwachting zal vertragen

Inflatie

Volgens een recent rapport over de Nederlandse economie van economen van de Rabobank zal de inflatie in Nederland naar verwachting aanhoudend hoog blijven. Het rapport voorspelt dat de energieprijzen voor consumenten volgend jaar waarschijnlijk hoger zullen liggen dan het dit jaar door de Nederlandse overheid ingevoerde energieplafond. Daarnaast verwachten de economen volgend jaar een flinke vertraging van de economische groei.

De energierekening van huishoudens is de afgelopen maanden gedaald door de invoering van het energieprijsplafond. Bovendien zijn de gasprijzen aanzienlijk gedaald ten opzichte van het niveau van vlak na de invasie van Oekraïne. Ondanks deze ontwikkelingen voorspellen Rabobank-economen echter dat de inflatie hoog zal blijven, met een geschat percentage van 5% voor heel 2023. Ze waarschuwen ook dat het totale prijsniveau volgend jaar mogelijk slechts licht zal dalen tot 4,4%.

Volgens hun prognose gaan de economen ervan uit dat de overheid het prijsplafond verlengt tot 2024, maar mogelijk ook de maximale prijs die consumenten mogen betalen verhoogt. Dit impliceert dat de koopkracht van huishoudens ondanks loonstijgingen in de nabije toekomst zal blijven dalen.

De economen erkenden dat hun prognoses onzeker zijn vanwege de volatiliteit van olie-, gas- en elektriciteitsprijzen. Daarnaast merkten zij op dat het onduidelijk is of en zo ja welke maatregelen het kabinet komend jaar gaat geven aan huishoudens en bedrijven.

RaboResearch-econoom Michiel van der Veen legde uit dat Nederland ondanks de hoge inflatie naar verwachting geen economische recessie zal doormaken, aangezien de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van 2022 beter presteerde dan verwacht. niet voorkomen.

Volgens het rapport wordt voor 2023 een stevige economische groei van 2% verwacht. Het jaar daarop zal de groei echter fors vertragen tot 0,9%, mede doordat bedrijven nog steeds kampen met personeels- en materiaaltekorten. als een daling van de woningbouw.

Volgens Van der Veen was er vorig jaar een forse daling van het aantal verleende bouwvergunningen door verschillende oorzaken, zoals de stikstofproblematiek, stijgende rente en dalende huizenprijzen. Hij voegde eraan toe dat dit zou leiden tot een aanzienlijke inkrimping van investeringen na huisvesting en bijgevolg tot een vertraging van de economische groei.