Eind 2020 heeft alternatieve energie in Europa voor het eerst de gebruikelijke generatie die fossiele brandstoffen gebruikt, achter zich gelaten. Dit staat in het rapport van het Britse analytische centrum Ember en het Duitse Agora Energiewende.
Waterkracht, wind- en zonne-energie en biomassa waren goed voor 38,2% van de opwekking, terwijl kolen- en gascentrales goed waren voor 37%. De kolengestookte elektriciteitscentrales verloren in de loop van het jaar 20 procent, en hun aandeel in de energiemix bedroeg 13 procent.
Gasgestookte centrales, tegen de achtergrond van kelderende prijzen, daalden minder dramatisch, met slechts 4 procent. Kerncentrales vertoonden een historisch maximum wat de vermindering van de productie betreft – 10 procent in één keer.
Ondertussen is de productie van wind- en zonne-energie sinds 2015 verdubbeld. Koplopers op dit gebied zijn tot nu toe Denemarken (61 procent in de generatie), Ierland (35 procent), Duitsland (33 procent) en Spanje (29 procent).
Dave Jones, senior analist bij Ember, merkte op dat de snelle groei van wind- en zonne-energie het mogelijk zal maken steenkool en gas achterwege te laten en de sluitende kerncentrales te vervangen. In de studie wordt echter opgemerkt dat de huidige percentages niet volstaan om de doelstellingen tegen 2030 te halen, zij moeten minstens verdrievoudigen.
Yuri Melnikov, een senior analist van het Skolkovo Energy Center, merkt op dat de ingebruikname van zonne- en windenergiecentrales in Europa in 2021 een record zou moeten bereiken. Een dergelijke prognose wordt gegeven door het Internationaal Energieagentschap. Volgens de deskundige moet deze trend aanleiding geven tot bezorgdheid in Rusland, dat de grootste leverancier van gas en thermische kolen blijft en geconfronteerd kan worden met een daling van de vraag, schrijft “Kommersant”.
Eerder werd al bekend dat Rusland de steun voor de opwekking van hernieuwbare energie zal verlagen. Voor de periode 2025-2035 zal 306 miljard roebel worden uitgetrokken. Daarvóór omvatten de plannen 400 miljard, en een jaar eerder – 600 miljard.