Als president en CEO van de Smart Electric Power Alliance (SEPA) is Julia Hamm een expert op het gebied van koolstofvrij maken van netten, naast vele andere geavanceerde onderwerpen. Lees meer om te begrijpen hoe ze de evolutie van het netwerk overneemt en hoe haar organisatie werkt aan het opleiden van nutsbedrijven.
Door Claire Volkwyn, Smart Energy International
Volkwyn: Bedankt dat je hebt ingestemd om de hoofdspreker te zijn voor de Decarbonizing the Grid Knowledge Hub op DISTRIBUTECH 2020. Waarom is dit zo’n belangrijk onderwerp voor jou?
Julia Hamm: Inspanningen om onze elektriciteitsvoorziening koolstofarm te maken, in combinatie met seculiere trends voor EV-acceptatie, IoT, zonne-energie, opslag en andere technologieën, vereisen een constante evolutie van onze industrie. Bij SEPA erkennen we de noodzaak om de leiders en besluitvormers uit de hele elektriciteitssector bijeen te roepen om best practices te delen, het nieuwste onderzoek te bekijken en samen te werken om oplossingen te ontwikkelen. Het is de reden dat we deelnemen aan DISTRIBUTECH International en waarom we elk jaar onze eigen Grid Evolution Summit organiseren.
Volkwyn: Hoe ondersteunt u uw leden van nutsbedrijven en hoe zijn hun prioriteiten in de afgelopen vijf jaar veranderd?
SEPA blijft onbevooroordeelde onderzoeksresultaten en educatieve hulpmiddelen bieden om al onze leden, waaronder meer dan 725 hulpprogramma’s, 36 openbare nutscommissies en honderden leveranciers van oplossingen, te helpen op weg naar een schoon en modern netwerk. De toegenomen aandacht voor het klimaat, de groeiende beschikbaarheid van economische hernieuwbare opwekking en opslag, de acceptatie van elektrische voertuigen en het vermogen van klanten om deel te nemen aan het netwerk dwingen nutsbedrijven en systeembeheerders om te gaan met een meer gedistribueerde en steeds complexere energiewereld. SEPA past onze focus en mogelijkheden voortdurend aan om deze nieuwe wereld aan te pakken.
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten voor SEPA in het komende jaar?
Om onze missie van een schoon en modern netwerk uit te voeren, heeft SEPA vier aandachtsgebieden geïdentificeerd – wat wij trajecten noemen. Het zijn transportelektrificatie, netintegratie, regelgevende innovatie en utiliteitsmodellen. Elk van deze routes pakt een rijke reeks problemen en kansen aan die belangrijk zijn om onze langetermijnvisie op een koolstofvrij energiesysteem te bereiken.
Wat is volgens u de grootste uitdaging voor de nutssector vandaag?
Het koolstofarm maken van de elektriciteitsvoorziening met behoud van de betrouwbaarheid, betaalbaarheid, veiligheid en beveiliging die klanten verwachten en die zo belangrijk zijn voor onze samenleving.
Wat is het enige bericht dat u wilt delen met SEPA-leden en deelnemers van DISTRIBUTECH International?
Decarbonisatie zal gebeuren, en SEPA streeft ernaar de leiderschap, onderzoek en onderwijsmiddelen te bieden die nodig zijn voor onze leden om het op een doordachte en pragmatische manier te laten gebeuren.