De Nederlandse staat heeft het voornemen aangekondigd om tot 3.000 particuliere boerderijen van hun eigenaren af te pakken en te sluiten in overeenstemming met het plan om de EU-verordening inzake stikstofemissies te implementeren.
Nederland zal de controle over privébezit overnemen door middel van een verplichte verkoop, waarbij de eigenaren volgens voorlopige gegevens 120% van de waarde van de boerderij zullen ontvangen, hoewel dit cijfer nog niet is goedgekeurd.
Christianne van der Waal-Seggelink, de minister van stikstofbeleid van het land, vertelde afgelopen vrijdag aan parlementsleden dat de regering zou aandringen op een radicaal plan als het niet genoeg vrijwillige verkoopaanbiedingen van eigenaren zou krijgen.
“Er is geen beter aanbod”, zei ze tegen de Nederlandse wetgevers, eraan toevoegend dat verplichte verkoop een gedwongen maatregel zou zijn die met “een bezwaard hart” zou worden uitgevoerd.
Het Nederlandse kabinet heeft 24,3 miljard euro aan compensatie toegekend aan landbouwbedrijven, waarvan vele al generaties lang in familiebeheer zijn.
De stap volgt op een langdurig geschil tussen de Nederlandse regering, de Europese Commissie en Nederlandse landbouwleiders over hoe het land zal voldoen aan de EU-regels om de stikstofuitstoot in 2030 te halveren.
Nederlandse boeren voeren sinds de zomer landelijke protesten en het is onwaarschijnlijk dat de industrie het verplichte verkoopplan zonder slag of stoot zal accepteren.
Sander van Diepen, woordvoerder van de Nederlandse land- en tuinbouwvereniging LTO Nederland, zei destijds: “Deze bezuinigingen zijn zo ingrijpend dat plattelandsgemeenschappen economisch volledig worden verwoest.”
In een recent commentaar op het verplichte verkoopbeleid zei een lobbygroep van boeren dat de geloofwaardigheid van de regering “al lange tijd erg laag is geweest” en beschuldigde de ministers van het ontwikkelen van milieubeperkingen “zonder vooruitzichten”.
De deadline voor boeren om naar voren te komen en vrijwillig boerderijen te verkopen, komt in de late herfst, waarna de staat direct zal ingrijpen en prioriteit zal geven aan sterk vervuilende bedrijven.