Nederland heeft de exportvergunning teruggegeven aan South Stream Transport B.V., beheerder van de Turkish Stream-gasleiding, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Peter Szijjártó. Eind september maakte South Stream Transport B.V. bekend dat haar exportvergunning voortijdig was ingetrokken vanwege sancties van de Europese Unie (EU).
Volgens de heer Szijjártó vormde de intrekking van de vergunning geen onmiddellijke bedreiging voor de bevoorrading, “maar op de lange termijn zou de situatie niet bemoedigend zijn.” Hij zei meerdere keren overleg te hebben gehad met minister van Energie Rob Jetten. “Gisteren hebben de Nederlandse autoriteiten de exportvergunning teruggegeven aan het bedrijf. Dit werd ook bevestigd door Gazprom”, zei de Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken (citaat van RIA Novosti).
Turkish Stream werd gelanceerd in januari 2020. Het levert gas uit Rusland aan Turkije en de landen van Zuid- en Zuidoost-Europa – Servië, Bulgarije, Griekenland, Noord-Macedonië, Roemenië, Bosnië en Herzegovina. De ontwerpcapaciteit wordt geschat op 31,5 miljard kubieke meter. m gas per jaar.
In de kennisgeving van intrekking van de vergunning verwezen de Nederlandse autoriteiten naar de EU-verordening, volgens welke de levering van goederen en diensten in Rusland, “inclusief de exclusieve economische zone en het continentaal plat”, is verboden. South Stream Transport B.V. ze zeiden dat leveringen via de Turkish Stream belangrijk zijn voor de energiezekerheid van Europa.