Een “ernstige verstoring” van de gasleveringen van de Europese Unie vanuit Rusland is waarschijnlijk, zei de energiechef van het blok maandag toen ze landen aanspoorde om hun noodplannen voor leveringsschokken bij te werken en waar mogelijk andere brandstoffen te gebruiken om gas te besparen.
“Sinds het begin van de Russische invasie van Oekraïne weten we dat een zeer ernstige verstoring mogelijk is, en nu lijkt het waarschijnlijk”, zei EU-energiecommissaris Kadri Simson na een bijeenkomst van de ministers van energie.
“We hebben veel belangrijk werk gedaan om hierop voorbereid te zijn. Maar nu is het tijd om het op te voeren,” zei ze.
De Europese Commissie zal volgende maand een plan presenteren voor EU-landen om hun voorbereidingen voor verdere gasschokken te coördineren, aangezien Rusland al de leveringen aan 12 van de 27 lidstaten van het blok heeft verminderd of verminderd.
Het EU-plan zal maatregelen identificeren om de vraag naar gas te verminderen en kritieke sectoren identificeren waar het verminderen van de vraag naar gas de toeleveringsketens zou kunnen verstoren, zei Simson. Eerder op maandag had ze gezegd dat burgers, die volgens de EU-regels als “beschermde consumenten” van gas worden beschouwd, worden afgeschermd van eventuele beperkingen op het gebruik van gas.
Simson zei dat de laatste bezuinigingen van Moskou op de Europese gasleveringen bedoeld waren om de Europese energiemarkt te destabiliseren, de toch al stijgende energieprijzen op te drijven en te voorkomen dat landen de gasopslag vullen vóór het winterse verwarmingsseizoen.
Rusland ontkent dat de bezuinigingen met voorbedachten rade zijn gedaan en schrijft de scherpe daling van de leveringen via de Nord Stream 1-pijpleiding deze maand toe aan problemen met apparatuur.
EU-landen zijn grotendeels verantwoordelijk voor hun eigen energiebeleid, en Simson drong er bij de nationale regeringen op aan om nu te handelen om hun gasverbruik te verminderen – onder meer door minder energie te gebruiken – om ervoor te zorgen dat de opslag voldoende gevuld is om verdere schokken in de voorziening in de komende winter te doorstaan.
Volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe is de gecombineerde gasopslag van de EU-landen voor bijna 57% vol. De vulniveaus verschillen echter van land tot land, met opslag in Duitsland bijvoorbeeld voor 57% vol, tegenover 97% in Polen en 39% in Hongarije.